Camron Rust wroteFor most rookies, they get a lot of stuff wrong even after they've heard it....it is overload. You can find a lot of stuff in the book as you need while taking the test but that doesn't mean they're remember it all on demand.
Exactly right. There are so many rules and cases for a first-year guy to consider, it is very overwhelming at times.
ODog wroteI just find it scary and borderline reckless that someone who actually has a rules book, passed a test and is doing games isn't familiar with the 3-second rule -- at all.
You are absolutely correct, it is my job and responsibility to know the 3-second rule. I blew that call.
MD Longhorn wroteIf you did, you'd be wrong.
I know, someone already answered that for me.
MD Longhorn wroteDid it not occur to you that you MIGHT be wrong? Sure as hell would have occurred to me - and I'd be digging in the rule book that night - likely, if possible, in the locker room before driving off.
Yes, I did check the book right away. I had a 7-5-7a situation happen recently where my partner insisted that passing out of bounds was a violation. I did not know the rule, checked at halftime, and apologized to the coach when I came out at halftime. The coach could do nothing but shake my hand and the game went on. As a first-year guy I do recognize knowing the rulebook is one of the priorities and I am working on it. However, I have found some of the intricacies of the rules to be difficult to understand.
Here is my reasoning for counting 3-seconds during an inbound. Rule 9-7-1: "A player shall not remain for three seconds....while the ball is in control of his/her team in his/her frontcourt". I combined that rule with 4-12-2d, while not realizing that the out-of-bounds area surrounding the frontcourt is not also considered frontcourt. From an advantage/disadvantage viewpoint it is easy to consider that, during a frontcourt endline throw-in, a player might box out his defender while directly under the basket, gaining what I think is an unfair advantage.
Eastshire wroteSo I could be dead wrong about 20% of the game and still get licensed. It's easy to see how 3 seconds could be part of the 20% you didn't know.
In this thread, I have only asked about plays that 1) I was unsure about after the game ended, and 2) that I looked up in the rule/casebook but was confused by the wordings. I asked about the 3-second call I made, I was wrong. I asked about the over-and-back call I made, I was right. Simple questions perhaps, but mark my words: I will not make the same mistake twice. That's my takeaway from this thread, and why I come here to learn from you guys.