Originally posted by Matt-MI
I am a football official with a softball question. My daughter plays catcher on a 12U team playing ASA rules. During the first game of a DH against a 14U team our pitcher tosses a one hitter with 19 stikeouts. Someone asked if an uncaught third strike is a K or is scored as a put out by F2 to F3. I replied that they're splitting hairs and didn't think it really mattered. Now I'm curious and would like to know the answer.
Matt,
As a football official, do you determine the actual number of yards a runner or receiver gained on certain plays? No, we don't deal with scoring or stats in softball either 🙂
Nor is your question covered in Rule 11 of the ASA rule book. However, while checking this out, I noticed something that I had forgotten, the catcher gets the put out for any strikeouts (as it always has been).
Strikeouts are a stats thing, that are not necessarily recorded on the official score sheet for individual pitchers. Now, I'm just using what I see in the ASA rule book, so I don't know if there is additional documentation of another source concerning this issue.