bainsey wroteInteresting consequence. Can't just play 'em and add 'em to the book, eh? (with the T, of course)
Nope, if a player is not on the active list, he's not eligible to play in the game period.
NBA Case Book (2011-2012)
289. Player A13 enters the game and at the next dead ball the officials are informed that he is not on the Active List. What is the procedure?
Player A13 will be removed immediately and a technical foul assessed. If the officials were informed prior to him entering the game, he would not be an eligible substitute and be asked to return to the locker room. In this situation, no technical foul would be assessed.
RULE 12A - SECTION V - l (8)