NoFear2020 wroteYES I think you might have it know:rolleyes:, although the strides in this particular play are a bit unrealistic:confused: but if someone where able to realize such a distance it would be legal:cool:.
Rule 4- 41 is trying to tell you when the shot has begun.
I have not received the NFHS 2011-12 Case Book.:mad:
What is APG?:confused:
NFHS Rule 4-23-5 speaks of guarding a moving opponent without the ball.
The distances aren't that out of line, frankly. 6 foot strides for a fast moving player isn't unheard of.
Okay, "APG" = "AllPurposeGamer". He posted the case play, even quoted it so you don't need your book. Also, check out case play 10.6.1C, in particular the ruling portion, which states in part:
B1 is entitled to the position gained legally before A1 left the floor
You're right, I hadn't read the rule book today. It's 4-23-4b
If the opponent with the ball is airborne, the guard must have obtained legal position before the opponent left the floor.
Note that it doesn't say position must be gained before the shooting motion has begun; only that it must be gained before the opponent leaves the floor.