Originally posted by MJT
2-3-5b says "defensive players may push, PULL, or ward off an opponent in an attempt to get at the runner."
So it depends on when and where, which is usually obvious. I have called defensive holding on a D-lineman who was tackling an O-lineman as he tried to release and get a block on a linebacker. Obviously def holding on receivers, and so on.
That is where I was leading to. The word 'pull' within the line obviously contemplates the fact in order to 'pull' one must have a grasp of something, right?
I have flagged DH but only once and away from the play entirely. But the B player totally took down an A player by wrapping him up in a huge bear hug and taking him to the ground.
Now if the NFHS would only define 'Pull' and 'Sling' in Section 2...
Originally posted by MI Official
on an option play around the end. QB keeps and the Defender tackles the pitch man. holding? I would say yes because, although he is a potential blocker, he is BEHIND the runner and not faking.
This I would agree with. But the pitchman can still be 'blocked'. Now what if the pitchman was forward of the QB? DPI?
[Edited by WyMike on Oct 22nd, 2004 at 03:59 PM]