Nevadaref wroteThe ball must contact the floor to be a legal dribble. If it doesn't, then it is an illegal dribble.
Doesn't the chicken have to lay an egg before the egg can be deemed illegal? Doesn't it have to be a dribble for it to be an illegal dribble? For a player to dribble illegally, doesn't he have to dribble? He can't be illegally dribbling when he's not dribbling? Maybe he's doing something else? Right?
I see Nevadaref's point (and may actually agree with him) but wish the NFHS rule language made this more clear.
Rule 9 Section 5 Illegal Dribble
A player shall not dribble a second time after his/her first dribble has ended,
unless it is after he/she has lost control because of:
ART. 1 A try for field goal.
ART. 2 A touch by an opponent.
ART. 3 A pass or fumble which has then touched, or been touched by,
another player.
And, of course, there's always that quote from that ancient basketball clinician, Confucius:
If it's not illegal, it's legal.
Nevadaref, another ancient basketball clinician, seems to be saying:
If it's not legal, it's illegal.
How can one argue with that logic?
Nevadaref wroteNow go look up the old "air-dribble" which the NFHS banned decades ago.
https://forum.officiating.com/550795-post36.html