358. Following a regular or 20-second timeout, Team A exercises its option and moves the ball to the 28' hash mark. On the throw-in Player A1 passes the ball to Player A2 who is positioned in the backcourt. What is the ruling?
During the last two minutes of the fourth period and/or overtime, any throw-in may be passed anywhere on the playing court. Frontcourt/ backcourt status is established when a player with the ball secures a positive position on the court.
RULE 4 - SECTION V - g
RULE 8 - SECTION III - e (EXCEPTION)
Dwayne could have let the ball go into the backcourt with no issue as he never established a positive position in the frontcourt with the ball. This play, IMO, was similar to when Jason Terry fumbled the ball on a throw-in and allowed the ball to go into the backcourt on a the play before this.