dsqrddgd909 I have read the manual, searched here and on-line. Can't find the answer. What is the proper signal/mechanic for an official's time out following an injury or other instance where I need to stop the game? Is it simply the Stop Clock signal? Do I report that to the table? Thanks.
Back In The Saddle You'll often see officials signal a "30" or pat themselves on the chest as an additional (although unnecessary, and technically incorrect) signal. I'm not recommending those, just saying you'll see them in common usage. If the reason you're stopping the game is obvious, nobody's watching you anyway. So a whistle and stop clock is quite sufficient.
grunewar Back In The Saddle wroteYou'll often see officials signal a "30" or pat themselves on the chest as an additional (although unnecessary, and technically incorrect) signal. I'm not recommending those, just saying you'll see them in common usage.GUILTY! And now, something else I will work on!
mick Snaqwells wroteNo need to report to the table, and yes, that's the signal. A quick verbal or visual communication to that side of the court is not a bad thing.
mbyron Hugh Refner wrote OK - just kidding. Damn, I'm sounding more like Padgett every day. BTW - I wonder what has happened to him? I started reading this board about six months ago (started posting just recently) and really liked his humor - well, most of the time. Sure, but don't you like the break, too?
dsqrddgd909 tomegun wroteThis is an easy one. Officials don't have time outs. Did a little more research, "3.4.6 A. If a player is injured, an officials' time-out shall be declared..." I think that's the only place it's mentioned.
M&M Guy Be careful - you don't want to be calling a T on yourself if you request over the limit... 🙂
grunewar a referee can "declare" a timeout for himself, but a coach or player must "request or ask" for one and then a referee "grants" it, right? 😉
mick grunewar wrotea referee can "declare" a timeout for himself, but a coach or player must "request or ask" for one and then a referee "grants" it, right? 😉 🙂 Yea, most times it'll be granted, if the Official hears or sees the request.
ILMalti grunewar wrotea referee can "declare" a timeout for himself, but a coach or player must "request or ask" for one and then a referee "grants" it, right? 😉 mick wrote🙂 Yea, most times it'll be granted, if the Official hears or sees the request. Assuming the coach requests the time out at the appropiate time. The official ensures that it is ok to grant (example team control belongs to the coaches team etc ) That is why a time out is not immediately granted. The official needs to ensure that he/she can grant the request. Refer you to Rule 5.8.3
mick ILMalti wroteAssuming the coach requests the time out at the appropiate time. The official ensures that it is ok to grant (example team control belongs to the coaches team etc ) That is why a time out is not immediately granted. The official needs to ensure that he/she can grant the request. Refer you to Rule 5.8.3 Sometimes I give 'em to the wrong coach. There's a rule for that, too. Eh? 🙂
Adam ILMalti wroteAssuming the coach requests the time out at the appropiate time. The official ensures that it is ok to grant (example team control belongs to the coaches team etc ) That is why a time out is not immediately granted. The official needs to ensure that he/she can grant the request. Refer you to Rule 5.8.3 Really? Team control?
ILMalti dsqrddgd909 wroteDid a little more research, "3.4.6 A. If a player is injured, an officials' time-out shall be declared..." I think that's the only place it's mentioned. Can you please confirm 3.4.6A.
ILMalti Snaqwells wroteReally? Team control? That was an example. If coach of team A requests a time out when the ball is in posession of B1 who is say dribbling (ie team control of B), the time out request cannot be granted. Yes really I did qualify with EXAMPLE
ILMalti mick wroteSometimes I give 'em to the wrong coach. There's a rule for that, too. Eh? 🙂 Yup there is a rule for most things 🙂 I do say for all but not to start a new whole topic in this thread.... Let me add the rulling 5.8.3 Grants a players/head coach's oral or visual request for a time out such requests being granted ONLY when : a) the ball is in control or disposal of a player of his/her team b) the ball is dead....unless...
Adam ILMalti wroteThat was an example. If coach of team A requests a time out when the ball is in posession of B1 who is say dribbling (ie team control of B), the time out request cannot be granted. Yes really I did qualify with EXAMPLE My point is that team control is irrelevant to awarding a timeout.
Adam ILMalti wroteYup there is a rule for most things 🙂 I do say for all but not to start a new whole topic in this thread.... Let me add the rulling 5.8.3 Grants a players/head coach's oral or visual request for a time out such requests being granted ONLY when : a) the ball is in control or disposal of a player of his/her team b) the ball is dead....unless... So, what happens when you blow your whistle and award the timeout to a coach whose team does not have th ball? That's what Mitch was getting at.
ILMalti Snaqwells wroteMy point is that team control is irrelevant to awarding a timeout. see my post to Mick and see rule 5.8.3. Team control is relevant